3. Sjednica Skupštine OBŽ

miroslav_varga

cit: ‘Zapravo, mijenja se novinarstvo, na lošije. Evo i ovo je primjer. BilošTV, u maniri STV-a u najgorem obliku, prenosi samo dio izjave Šišljagića. Tako ne prenose onaj dio u kojem Šišljagić navodi da kontrolu trošenja tih novaca u domovima umirovljenika provodi Ministarstvo zdravlja, na čelu sa SDP-ovim ministrom, iz stranke iz koje je i dječačić iz SDP-a koji je pitanja postavio. To je čak prenio i Jutarnji list, službeno glasilo Milanovićeve Vlade.‘

To je najbolji opis novinarskog prijenosa onoga što se danas događalo na sjednici Skupštine OBŽ.

Bilo je puno inicijativa i rasprava Laburista koje nažalost nisu bile nikome zanimljive.

Stoga, što kraće moguće:
– tražio sam da se u izvještaju o potrošenim novcima koje kontrolira i doznačuje Ministarstvo Zdravlja (Investicije u 2012) dostave dopunski podaci. Najčešći iznos potrošnje u tim materijalima je do 87.500kn odnosno do iznosa koji je propisan kao maksimum potrošnje gdje ne treba provesti javnu nabavu nego samo osigurati 3 ponude.

Nisam još dobio za sve stavke povratnu informaciju, ali dobio sam za nadzorne inženjere (plaćeni nadzori) jer su me iz udruge inženjera upozorili da uvijek skoro isti dobiju poslove nadzora. Kada dobijem još ostale podatke objaviti ću i to… pa ako nekoga zanima.
Činjenica da su nabavljeni strojevi za palačinke od skoro 50.000,00kn, da su vage s mjerenjem visine plaćene jednom 4000kn a u drugom domu zdravlja 8000. Isto tako je navedeno da je kupljena autoklava jednom za 30000kn, a drugi puta za skoro 90000kn. Ima i primjera da je radni stol za računalo koštao 10.000,00kn, a računalo 43.000,00kn.

Svatko tko je zainteresiran, molim da pročita te materijale i da mi pošalje svoje pitanje ili izravno na tajnistvo@obz.hr.
Zašto smo takav izvještaj prihvatili? Zato što tek sada, kada je izvještaj prihvaćen i brojke verificirane možemo pokrenuti ev. postupke utvrđivanja odgovornosti. I Župan se javno složio da će i on osobno prijaviti kazneno sve ono što se ustanovi da ja sumnjivo ili sporno. Vidjet ćemo…

Također smo tražili da nam se dostavi poimence tko je bio korisnik Županijskih novaca za poticanje poljoprivrede (Poljoprivredni poticaji). Tko god traži javni novac mora biti spreman na to da ga se javno i objavi.

Materijal o turizmu, po meni je najlošiji. Ali to je možda zato što u tom dijelu imam najviše iskustva (barem u online marketingu) i neoprostivo mi je bilo da je za održavanje online komunikacije (Facebook, Twitter i web) potrošeno 50000kn a bilo je samo 4 twitter objava ove godine. Na web-stranici TZ OBŽ od svibnja lani do travnja ove godine niti jedna novost, privatni su smještaji bez opisa i slika itd. Kako nisam dobio odgovor na Komisiji za gospodarstvo ni na Skupštini, bio sam protiv tog materijala. Ipak je usvojen i tražiti ću potpuni zaokret u pristupu vezano uz razvoj turizma OBŽ. Makar u tome bio sam. SDP je predložio subvencije Rayanairu od 200.000kn kojima bi se ponovo uspostavli letovi iz Osijeka. To bi mogao podržati, ali znam barem 5 efikasnijih načina ulaganja u razvoj turizma. Turizam je 80% ovisan o internetu, ali naša TZ ulaže uglavnom u offline aktivnosti. To smatram promašajem.

Cijeli dnevni red možete vidjeti na (dnevni red) i slobodno downloadajte dostupne materijale. Svi osim turizma su dostupni, a Proračun u 2012 je i ovdje (Izvršenje Proračuna OBŽ u 2012)

Bilo je puno kvalitetnih prijedloga i mislim da je osim nekoliko politikanskih SDP-ovih rasprava u stilu Mirka i Slavka, Skupština bila uspješno odrađena. Bilo mi je žao što se nisu svi vijećnici odazvali na poziv predsjednika Skupštine, Antuna Kapraljevića da na domjenku pokušamo dogovoriti kvalitetniju suradnju u kojoj će se usvojiti model ponašanja da se prihvate prijedlozi na dobrobiti svih u Županiji. Bez obzira tko ih predlaže.
Miroslav Varga