Za ravnopravnost u Starim Jankovcima

Laburistica Silvija Dološić u općini Stari Jankovci Vukovarsko-srijemske županije održala je predavanje o ulozi Nacionalne politike za ravnopravnost spolova u odnosu na Zakon o ravnopravnost spolova. Silvija Dološić također se osvrnula na Zakon o suzbijanju diskriminacije gdje je dala konkretne primjere kako prepoznati diskriminaciju i kako se zaštiti od svih oblika diskriminacije.

PB281405 (Copy)jankovci2
Silvija Dološić: ”Bitno je konstantno govoriti da je ravnopravno društvo zdravo društvo i da diskriminacija nije i ne smije biti normalno stanje života.”

Dološić je iskoristila priliku informirati građane da na 66. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 2014. godina proglašena je Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) s ciljem povećanja vidljivosti obiteljske poljoprivredne djelatnosti. Naglasak obilježavanja Međunarodne godine OPG-a je stavljen na smanjivanje gladi i siromaštva, osiguravanje hrane i sredstava za život te na očuvanje okoliša i biološke raznolikosti. Istaknula je važnost i veliku ulogu OPG-a i unutar Europske Unije jer je većina od 12 milijuna poljoprivrednih površina u Europskoj uniji u vlasništvu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstvenika i gospodarstvenica i nasljeđuju se s jedne generacije na drugu. Također je napomenula da žene čine oko 38% svih radnika/ca u OPG-ovima te da se najčešće radi o suprugama vlasnika OPG-a. Tek svaki četvrti OPG je u vlasništvu žene te da je upravo to alarm vladajućima da se angažiraju za opstanak sela i ruralnih sredina.

Voditeljica aktivnosti GARD projekta u Republici Hrvatskoj, Marina Mišanović iz Organizacije za građanske inicijative Osijek, istaknula je da predavanje i radionica je organizirano sa svrhom predstavljanja projekta i Rodno osjetljivog programa kojemu je cilj dati detaljan prikaz problematike, prioriteta i mjera vezanih za jednakost spolova i osnaživanje žena u ruralnom sredinama.