Afla, beta i ostali toksini

Caba cusoŠaljivdžija iz Belišća (Burić) je bio djelomično u pravu kada je bekriju iz Bukovlja (Jakovina) nazvao elementarnom nepogodom. Političari kao elementarna nepogoda su konstanta koja pogađa seljake i selo otkada je Hrvatska samostalna. Tu se mogu ubrojati i Burićevi stranački drugovi (bivši i sadašnji), kao i svi njihovi koalicijski partneri, bilo na županijskoj ili državnoj razini.
Halabuka oko aflatoksina u mlijeku dobro dođe da se odvrati pozornost od pravih problema, pa se onda i župan uključuje,valjda da bi amortizirao štetu od „oporbene situacije“ u Osijeku.

A što su pravi problemi?
Npr. nedostatak ikakve vizije, a pogotovo strategije u nečemu što bi se trebalo zvati agrarna politika. I tu među političkim kastama nema nevinih. Prvo su u sklopu lopovske privatizacije „raskupusani“ kombinati pod geslom:to su socijalistički mastodonti. Bilo bi zanimljivo vidjeti rezultate te prve faze:tko gospodari tim resursima, da li su u funkciji polj. proizvodnje, s kojim rezultatima? Sudeći po primjerima Jasinja, Borinaca i drugih, bilo je po sistemu „sjaši Kurta, da uzjaši Murta“.

Druga faza je bila prodaja za 0 kuna novostvorenim poljoprivrednim imperijima uz paralelno stvaranje klase agrotajkuna kroz programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.
Najmoćniji čovjek u državi (Todorić) ima obraza negativno govoriti (svejedno na koju godinu se to odnosi) o vrijednosti Belja, zanemarujući vrijednost oranica (oko 20.000ha), brandova (abc-sir, kulin, rizling..) i ljudskih resursa, i činjenicu da je Belje postojalo puno prije njega i Agrokora.

A agrotajkuni?
Bili oni prosvjedovati na darđanskoj obilaznici…, došli velikim traktorima a hilukse ostavili pred bircuzima, gdje će izbistriti situaciju nakon što završe prosvjed. Kamera je tom prilikom uhvatila i likove koji do prije 10-15 godina nisu imali „žute banke“ u džepu, a koji su donedavno tvrdili da im nikada nije bilo bolje! Što se promijenilo?
U prvom redu vlast, ali su i ukinuta kapitalna ulaganja, te se cijena pšenice ne formira na njihovom punktu.
Licemjerje bez granica. Zna li se više uopće broj tim udrugama? Tko tu koga zastupa?
Kada se u kontekstu njihovih prosvjeda moglo čuti koliki su im rezultati? Nije ista matematika kada na 100ha imate 4t/ha ili 6? Ili:5.000 l po kravi ili 7.500? Ali su zato poticaji fiksni!
Žrtve su oni slabiji, pravi vrijedni seljaci, koji nisu politički, kumski, plemenski ušemljeni. Isto tako i selo (pogotovo slavonskobaranjsko) koje propada, a mladi odlaze.

Nažalost, zaokret se ne nazire i tu je kriva i aktualna Vlada s ministrom Jakovinom.
Najbolji dokaz, a ujedno i apsurd, su gore spomenuti Borinci s N-tim gazdom u nizu (3. na listi poreznih dužnika VSŽ-a) i Sušionica u Vrpolju koja ima dugove od cca 120.000.000 kuna.
Osnivači su joj inače Vlada RH, BPŽ, Đuro Đaković i općina Vrpolje. “Radi“ od 2002. i preradila je sirovine koliko može punim kapacitetom preraditi za 250 dana. U jednoj smjeni. Smjena-8 h.

Čaba Čuso