Civilizacijska sramota puzajućeg hrvatskog fašizma: “Doista živimo u tamnom vilajetu”

Pecnik-“PUZAJUĆI fašizam”, sintagma je koju Jaroslav Pecnik, dugogodišnji politički analitičar, sveučilišni profesor i borac za ljudska prava, koristi kako bi opisao trenutni ambijent u hrvatskom društvu.

Rezultati referenduma o definiciji braka tek su djelić problema. Puno veću opasnost, smatra Pecnik, predstavlja referendum koji najavljuje Stožer za obranu Vukovara, usmjeren protiv ćirilice i hrvatskih Srba. Dok se referendumom o braku ništa faktički nije promijenilo, referendum o ćirilici imat će direktne pravne posljedice na položaj srpske manjine u Hrvatskoj.

Obje ove inicijative, tumači Pecnik, slika su trenutnog raspoloženja u društvu. To raspoloženje Pecnik ilustrira kroz anegdotu vezanu za nedavni ispad Josipa Šimunića na Maksimiru – skandiranje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” koji su tribine popratile s oduševljenjem.

“Kada su Dubravku Šuicu, zastupnicu u Europskom parlamentu, pitali je li to čula, ona je odgovorila da je najvažnije da se Hrvatska plasirala na Svjetsko prvenstvo. Skandiranje pozdrava ‘Za dom spremni’ ona ne želi vrednovati i pita se što je to u odnosu na slavljenje najvećeg zločinca 20. stoljeća. Pritom misli na Tita. Dakle, na najprizemniji način opravdava eklatantni fašizam. Igra se pokvarena igra. Kada na stadionu tisuće ljudi urlaju ‘Za dom spremni’, onda ispada da su svi oni ljubitelji opernih arija, Šubića i Zrinskih. Ne, to personificira ustaštvo. A oni i ne znaju što je ustaštvo, misle da je to hrvatstvo. Živimo doista u tamnom vilajetu”, rezigniran je Pecnik.

Civilizacijska sramota

Da su društvene vrijednosti temeljno poremećene, dokazuje i referendum kojem smo svjedočili jučer. Željka Markić i inicijativa “U ime obitelji” uspjeli su motivirati skoro 950 tisuća birača da zaokruže “za”. Radi se o četvrtini biračkog tijela. Ispada da je to dovoljno za promjenu Ustava.

“To je civilizacijska sramota”, odlučno će Pecnik. “Manjina mora imati jednaka prava kao većina. Većina se treba se za to treba aktivno boriti i podržavati manjine čak i kada se s njima ne slaže. Sramota je da se manjina proglašava grupom koja ugrožava većinu. To je van pameti”, naglašava Pecnik.

Ipak, ističe kako je dobro da radikalno desne stranke koje su iznijele referendum na svojim leđima na njemu nisu trijumfirale. “Bilo je očekivano da će ova opcija pobijediti, ali ovo nije njihov trijumf. I to je dobro jer se u Hrvatskoj zaigrala jedna opasna igra koja nikome ne služi na čast. Željka Markić je svjesno ušla u ovaj projekt, s ciljem izgradnje političke pozicije za iduće izbore. A zato je trebalo oko sebe okupiti crkvu, domoljube, tradicionaliste i slične”, kaže Pecnik.

Slijedi udar na Srbe

Otvoren je time put za nove, slične inicijative koje će dodatno polarizirati Hrvatsku. Iduću priliku da najgore od hrvatskog društva još jednom ispliva na površinu nećemo, čini se, dugo čekati. Stožer za obranu Vukovara tvrdi da su prikupili dovoljno potpisa za referendum o ćirilici. Točne će brojke, kažu, objaviti ovoga tjedna.

“Radi se o priči koja je daleko opasnija nego definicija braka. Idete izravno na pismo, a pismo je kulturna činjenica. Ne može pismo biti zaštitni znak četnika, srpske vojske i tako dalje. Ne postoji srpska ćirilica, kao što ne postoji ni hrvatska latinica. Pismo nema nacionalno obilježje”, govori Pecnik.

Vlada se ne snalazi

Zoran Milanović već je najavio da referendum o ćirilici neće proći. Nije, međutim, objasnio na koji način se planira suprotstaviti toj inicijativi. S obzirom da se ni referendum o braku nije smio dogoditi, Pecnik sumnja da je vlast sposobna zaustaviti još jednu “konzervativnu revoluciju”.

“Protivnici su u mnogočemu u pravu kada kažu da je ova vlast nesposobna. Ali ipak, ta i takva nesposobna vlada nalazi se na strani koja je civilizacijski ispravna. Nažalost, inicijativa Željke Markić je otvorila put, a vlasti se u svemu tome slabo snalaze. Srećom po njih pa ni HDZ nema dovoljno hrabrosti odigrati jake poteze na kojima bi možda poentirali kod kuće, ali bi izgubili na međunarodnom planu, posebno kada bi se jasno izjasnili kao stranka koja se zalaže za smanjivanje prava nacionalnih manjina”, ističe Pecnik.

Preneseno s: http://www.index.hr/vijesti/clanak/civilizacijska-sramota-puzajuceg-hrvatskog-fasizma-doista-zivimo-u-tamnom-vilajetu/714379.aspx