Fiša i igara

Tako bi se naime mogao nazvati proračun grada Belog Manastira za 2013. godinu.
Kohabitacija između dviju suprotstavljenih političkih opcija na čelu gradske uprave, rezultirala je proračunom koji cementira postojeće stanje: nezaposlenost i odlazak mladih i obrazovanih.

Tako npr. subvencije za obrtnike transferirane preko Poduzetničkog centra iznose manje od novčanih izdvajanja za potrebe 5 Kud-ova. Kud-ovima se osim toga kroz kapitalne projekte uređuju prostorije, a dobivaju i sredstva za putovanja u vidu izdvajanja iz tekuće pričuve.
Osim toga, za 3 umirovljeničke i 3 udruge žena se daje više nego za subvencioniranje prijevoza srednjoškolcima.

Poljoprivreda se godinama financira s 50.000 kuna kao da smo gradska četvrt nekog velikog grada, a ne gradić okružen poljoprivrednim površinama.

Ipak, nevjerovatno zvuči podatak da se u vrijeme kada svi spominju štednju i rezanje troškova za udrugu „Jesen u Baranji“ sredstva planiraju povećati s 31.500 na 55.000 kuna, dok se istovremeno za opremu novorođenčadi planira 40.000.

Hrvatski laburisti-Stranka rada, ogranak Beli Manastir je već upozoravao na neracionalno trošenje novca građana, ali je očito da se u gradu premreženom nepotizmom, klijentelizmom i trgovanjem foteljama bolje ne može očekivati.

Nažalost, građani ovu vlast moraju trpjeti još nekoliko mjeseci, koliko je ostalo do izbora za lokalnu i regionalnu samoupravu.

U Belom Manastiru,18.12.2012.
Predsjednik ogranka
Čaba Čuso