Hrvatski laburisti u posjetu Europskom parlamentu

Druga grupa posjetitelja, Hrvatski laburisti, koju je organizirao ured zastupnika Nikole Vuljanića posjetila je Europski parlament 4. i 5. prosinca 2013. godine.
Posjet eu parlamentu

Ukupno 26 članova stranke sudjelovalo je u dvodnevnom posjetu koji je obuhvatio predavanje o Europskom parlamentu kao i susret s Thomasom Raeckom, potpredsjednikom GUE/NGL grupacije koji je govorio o organizaciji grupacije i političkom programu.

„GUE/NGL je najmanja grupacija u Europskom parlamentu. Treba reći da smo konfederalna grupa što znači da po određenim točkama imamo svoje stajalište te da zastupnici nisu dužni uvijek slijediti stav grupe.” – rekao je Raeck.

Zastupnik Vuljanić je rekao da je ovo upravo jedan od razloga zbog kojeg se priključio ovoj grupaciji.„Ne želim biti dio stranačke mašinerije koja će bez obzira na vlastiti stav izglasavati i ono s čime se ne slažem. Nekoliko sam puta glasovao protiv politike stranke jer je to bilo u suprotnosti za što se zalažem.” – rekao je Vuljanić te dodao da je politički program uglavnom isti kao i program Hrvatskih laburista.

„Mnogi u Hrvatskoj ovu grupaciju percipiraju kao komunističku, no to nije točno. Ima nekoliko zastupnika koji dolaze iz komunističkih stranaka no ostali dolaze iz ljevičarskih stranaka te su pristupili GUE/NGL grupaciji jer, kao i ja, smatraju da socijalisti ne zastupaju radnička niti socijalna prava već štite krupni kapital.” – istaknuo je Vuljanić.
Posjetitelji su prisustvovali i Odboru za vanjske poslove na kojem se glasovalo o rezoluciji o napretku Albanije koju je napisao izvjestitelj Nikola Vuljanić.

Silvija Dološić, članica Hrvatskih laburista iz Osijeka pohvalila je organizaciju posjeta te rekla kako je dobro što je Europski parlament otvoren za građane jer je u Hrvatskoj dosta nepoznanica kad je u pitanju Europska unija i njezine institucije.