Jesmo li mi Slavonci slični Indijancima

Dragan - pišeJedan moj poznanik je svojevremeno rekao:”Mi Slavonci baš nismo zainteresirani za politiku, nama daj samo neku lipu snašu, kulena i kobasice, i mi smo zadovoljni. Politikom neka se bave neki drugi.”
I tako se mi nismo bavili politikom (bar se njom nisu bavili oni dobri, pametni, pošteni i dobronamjerni pojedinci), pa se politika bavila nama i dovela nas do ruba borbe za elementarno dostojanstvo i egzisteciju.
Zašto spominjem Idijance, pa zato što su oni romantična, poštena skupina koja voli svoju zemlju i životinje, kojoj je čast najbitnija, koja je svojom naivnošću uspjela postati sredstvo za ostvarenje ciljeva nekih “pametnih i modernih pojedinaca” i koja danas ne postoji (osim u knjigama i filmovima). Svi smo plakali za Winnetuom, a danas mnogi plaču za bogatom slavonskom ravnicom.
Da, budimo pošteni, veseli i dobronamjerni ljudi, ali nemojmo biti naivni, budimo gostoljubivi, budimo svima dobri domaćini, ali nemojmo dozvoliti da nas iskorištavaju. Birajmo predstavnike koji će znati naći način kako da se nametnu, birajmo one koji imaju ambicija, ali i znanja i načina kako da tu ambiciju ostvare.
Ako i jesmo slični Idijacima, budimo moderni i napredni (gore spomenuti Winnetou je bio takav), nemojmo dozvoliti da naši predstavnici budu “neki čudni likovi” koji će izazivati smijeh, nemojmo dozvoliti ni da biramo prestavnike koji će biti pasivni i neinventivni da bi se borili za ideju poštenog rada i prosperiteta.
Mi HRVATSKI LABURISTI iz Slavonije tražimo one pojedince (pa neka i sliče Indijancima) koji imaju dovoljno želje, snage i znanja da pomognu u stvaranju nekog novog društva koje će se bazirati isključivo na poštenom radu, društva u kojem će čast, moral i solidarnost biti osnovne karakteristike za izbor na najviša i najznačanija mjesta u društvu.

Dragan Sekur