Kraj Jezera jedna kuća mala..

Caba cusoProšli tjedan naš je gradonačelnik pozvao novinare i divanio im o svom dosadašnjem mandatu, iako je do kraja istoga ostalo više od 3 mjeseca!?
Zašto sada? Hoće li ostatak mandata biti samo ‘tehnički’?
Zato jer predizborna kampanja za lokalne izbore još nije počela, pa je ovo bila zgodna prilika da ‘diskretno’ pohvali svoje uspjehe, a neuspjehe pripiše opstrukcijama gradskog vijeća Belog Manastira u kojem većinu ima koalicija okupljena oko HDZ-a. Sada je pravi trenutak za to, jer je zatišje i na političkoj i na medijskoj sceni.
Kada smo kod medija, u kratkom vremenu smo dobili 2 nova lista. Dok se za tjednik ‘Baranjske novine’ ne može (zasada) reći da se navijački ponaša, ‘Baranjski list’ je tiskovina koja je očito u funkciji jedne političke opcije. ZNA SE koje,ako se pogleda struktura i sadržaj članaka i sastav oglašivača.
Novinarima je naš (inače simpatični) gradonačelnik Doboš najviše spominjao projekt ‘Šećeransko jezero’. Već i vrapci u BM cvrkuću o obiteljskom izletištu, sjenicama, skateparku, prostoru za kućne ljubimce, raju za ribiče, kampu itd…
Većina sredstava bi se prikupila iz EU fondova.
Tu vidimo nekoliko problemčića:
1.navedena akumulacija je u vlasništvu grada gotovo 5 godina, te je s pripadajućim objektima u potpunosti devastirana i zapuštena. Što se dosada čekalo?
2. fondovi EU su bili dostupni i ranije
3.Zar je prostor za zabavu važniji od radnih mjesta i zaustavljanja ‘bijele kuge’?
4. kolika je cjelokupna investicija,koji su izvori financiranja i kada će biti završen?
Gradonačelnik Doboš i njegov zamjenik Redžep su do sada medijima iznosili različite podatke, koji su varirali od 5-6 godina, pa do 10-ak.
Još jedan projekt po sistemu ‘kruha i igara’?
Neki dan jedan mladić reče:’..treba mi radno mjesto i plaća, ne mogu režije platiti razglednicom Šećeranskog jezera..’
Sve u svemu,priča oko jezera se čini dosta nerealnom.Da bi se sama akumulacija osposobila za sigurno kupanje potrebne su određene radnje.Karašica kao izvor vode za punjenje nije sigurna,obzirom da gotovo svake godine presuši. 500.000 gradskih kuna je već potrošeno,a radovi nisu ozbiljno ni počeli.
Skatepark, prostor za pse i ostale šarene laže?
Gospodo,imamo skatepark koji propada radi Vaše nebrige. Imamo i problem laveža pasa iz skloništa. Osim toga, kraj ovoliko nezaposlenih sugrađana i sirotinje, kome uređujete prostor za rekreaciju i odmor? Onima koji su preslika 200 bogatih obitelji na lokalnu razinu?

U Belom Manastiru, 13.02.2013.

Predsjednik ogranka
Čaba Čuso