Laburisti:” Još prije pola godine komunalni doprinos je trebalo prepoloviti, ali za sve!”

ivica-vukadinZa đakovačke laburiste HDZ-ov model legalizacije nije ništa drugo do predizborno populističko obećanje, konstatirala je Sanja Katić, gradonačelnički kandidat te stranke na lokalnim izborima, a arhitekt Ivica Vukadin, pojasnio je da će taj prijedlog izazvati pomutnju i odgodu legalizacije jer će mnogi građani čekati ishod lokalnih izbora.
“Kada je krenuo ovaj Zakon o legalizaciji, koji pojednostavljuje stvari, Grad je odmah trebao reagirati, odnosno prije pola godine je doprinos trebalo doslovno prepoloviti, znači smanjiti kroz 2 i sve izjednačiti, i one koji legaliziraju i one koji sada grade”, konkretno je predložio Vukadin.
Pojasnio je također da primjena satničkog modela u Đakovu nije moguća jer je to područje od posebne državne skrbi, pa stoga laburisti predlažu uvođenje korekcijskih koeficijenata.”Nije isto je li se gradi višestambenu zgradu, poslovni, odnosno poljoprivredni objekt. Čak i u Hrvatskim vodama postoje korekcijski koeficijenti, a prema tom modelu u stambenoj gradnji koeficijent je jedan, u proizvodnoj djelatnosti 0,5, a u poljoprivrednoj djelatnosti 0,25, što znači da se ploaća tek četvrtina onoga što se treba platiti”, pojašnjava Vukadin.
Labursiti su također iznijeli i veliki broj primjedbi na račun gradske vlasti u vezi planova uređenja grada i njihove realizacije u proteklih 12 godina. “Više se pogodovalo privatnim interesima nego javnim”, poruka je laburista koji tu svoju tvrdnju potkrepljuju činjenicom da u gradu nedostaje prostora za gospodarske zone, nedostaje građevinskog zemljišta, a i cijena mu je među višima u ovom dijelu Hrvatske.
“Kako objasniti građanima nedostatak građevinskog zemljišta i minumalnu cijenu od 30 eura po kvadratnom metru kada bi po trenutačnim nerealiziranim prostornim planovima bilo omogućeno 2.500 novih građevisnkih zemljišta za proširenje grada, a posebno za ostanak mladih”, dodaje Vukadin ističući kako se ne vodi dovoljno računa ni o drugim segmentima urbanističkog uređenja grada.

Preneseno sa:http://www.radio-djakovo.hr/2013/02/laburisti-jos-prije-pola-godine-komunalni-doprinos-je-trebalo-prepoloviti/