Moramo zajedno mijenjati svijest o nasilju

2
Projekt poludnevnih radionica za ruralne i nezaposlene žene sastavni su dio projekta Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH “Moj glas protiv nasilja” kojega financijski podržava EU u okviru Programa Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost – PROGRESS) a odvija se u suradnji s dvije partnerske organizacije: Ženska soba – Centar za seksualna prava i CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.
 

Ranjivija skupina

1Poludnevne radionice namijenjene su posebno ranjivoj skupini žena i djevojaka: mlade žene, žene s invaliditetom, ruralne žene, djevojke smještene u domovima za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi i domovima za djecu i mlade s poremećajima u ponašanju, te žene romkinje. Ciljne skupine za poludnevne radionice identificirane su na temelju dugogodišnjeg iskustva i prepoznate višestruke diskriminacije koja utječe na navedene vulnerabilne skupine na svakodnevnoj osnovi. Na radionicama će se obrađivati teme rodno uvjetovanog nasilja (situacija u Hrvatskoj, pozitivne promjene, predstojeći koraci u budućnosti)i seksualno nasilje (oblici, posljedice, rasprostranjenost, pružanje pomoći i podrške žrtvama seksualnog nasilja, Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja).

Predavanje u Županiji

Tim će povodom u utorak, 29. travnja s početkom u 11 sati u Osijeku, u maloj vijećnici Osječko – baranjske županije biti održano predavanje “Nasilje nad ženama” s ciljem upoznavanja s osnovnim pojmovima vezanim uz neravnopravnost žena i nasilje nad ženama. Predavačica će biti Maja Vukmanić Rajter, prof. socijalne pedagogije (Ženska soba, voditeljica Centra za žrtve seksualnog nasilja). Javno će se predavanje održati uz podršku Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije čija predsjednica Silvija Dološić ističe kako su nezaposlenost, kriza i siromaštvo koje najviše pogađa žene sve više daje do znanja koliko ekonomsko nasilje stvara sve ostale oblike nasilja nad ženama, posebno u obitelji kao cjelini.

Ekonomska ovisnost

– Smatram da će reforme zakona koje ova Vlada provodi dovesti žene u još višu poziciju ekonomske ovisnosti, što pogoduje dodatnom širenju ekonomskog nasilja nad ženama kao i ekonomskom nasilju nad muškarcima, koje je već i sada veliki problem društva. Zbog toga nam trebaju ovakva predavanja. Često me žalosti činjenica da se političari i političarke sjete žena jedino prigodničarski, a kada treba glasati o ljudskim pravima žena, kada treba govoriti i javno djelovati i kada treba raditi na terenu onda ih nema nigdje. Znanje, akcija i reakcija je nešto što svima nama treba u Županiji – kaže Dološić dodavši kako organizacije civilnog društva slabo bave ljudskim pravima žena i to izdvajajući pitanje žena kao zasebnu cjelinu.

Tolerancija u 4 zida

– Ne možemo govoriti o ravnopravnosti izdvajajući ženska pitanja, već moramo govoriti o jednakim mogućnostima ostvarivanja ljudskih prava žena i to kao jedinom uvjetu socijalne pravednosti. To se zove ravnopravnost. Mogu reći da je Osijek tolerantan grad, ali kada je riječ o ljudskim pravima i ravnopravnosti spolova onda je tolerantan samo u svoja četiri zida. No, Povjerenstvo za ravnopravnost ima izvrsnu suradnju s nizom organizacija civilnog društva u Osječko-baranjskoj županiji i u budućnosti planiramo ovakva predavanja i radionice jer trebamo zajedno mijenjati svijest o nasilju – naglašava Dološić. Za radionicu za nezaposlene žene prijavile su se razne udruge iz Osijeka, Đakova i Belišća, a planira im se pridružiti i Savjet mladih grada Osijeka te Županija. – Što se tiče predavanja, ono je otvoreno za javnost i na predavanju će prisustvovati učenici III. gimnazije u Osijeku jer želim od političke vijećnice napraviti učionicu znanja. Mislim da sam to već i uspjela napraviti s aktivnostima Povjerenstva za ravnopravnost – zaključila je Dološić.

Preneseno s:
http://www.civilnodrustvo.hr/index.php?id=71&tx_ttnews[tt_news]=9128&cHash=f3657878e2afa8dc5bc7912613fb571f#sthash.YfdkvfKQ.dpuf