Ne bi se štel(i) mešat(i)

Prilikom gostovanja (u ponedjeljak) gradonačelnika Belog Manastira u emisiji ‘Lokal’ Radio Baranje, ponovo smo mogli čuti: to nije u našoj nadležnosti, mi tu ništa ne možemo, u planu je, radimo na tome i sl.

Na pitanja građana,među kojima su bili i laburisti Belog Manastira, gosp. Doboš je odgovarao u stilu naslova (ili ‘što manje talasati), što i inače obilježava njegov mandat.

Odgovor na upit o katastrofalno izvedenom asfaltiranju ceste u prigradskom naselju Branjin Vrh je bio tragikomičan – da je On imao žustru prepirku s izvođačem, a potom demagogija…zar bi slušatelj htio da je cesta zatvorena, pa da poljprivredni strojevi nemaju prolaz.
Inače,tvrtka koja je izvela asfaltiranje je pravo gospodarsko čudo. U periodu kada je grad izgubio preko 1.000 stanovnika, kada je na burzi rada preko 1.700 Belomanastiraca ,među vodećima je u državi po socijalnim transferima, dotična je tvrtka od jedne trgovine cvijeća i pogrebne opreme, u 15-ak godina dogurala do komunalnog održavanja grada (održavanje i čišćenje zelenih, javnih i ostalih površina, čišćenje snijega, održavanje klupa i sl.),hortikulture, niskogradnje, bojanja vodoravne signalizacije,pogrebnih usluga…

Ima u našem malom gradiću još velikih apsurda.

U gradskoj upravi kohabitiraju dvije suprotstavljene pol. opcije,iako bi neupućeni pomislili da su u koaliciji.
Imamo ulicu sa skupim hrastovima,a nekoliko koraka dalje lokvu vode pogodnu za omanji ribnjak.
Tu je nova sportska dvorana,a nedaleko tzv. Gradski stadion koji se bukvalno raspada, a nogometni klub je na najnižim granama u svojoj povijesti.
Imamo novouređeno središte (doduše cca 2/3) grada, a dio njega je i 8-katna zgrada nekada nazvana ‘Ljepotica’, koja bi se sada mogla zvati ‘oronula starica’. O divljim parkinzima u užem centru, a koji bi trebali biti zelena površina, da i ne govorimo.
Sve navedeno ne sprečava aktere političke scene da se ponovo kandidiraju uz parole: ‘dajte nam još 4 godine, jer želimo nastaviti započeto..bla,bla…’. Lokalni SDP je to već učinio (gradonačelnik je nestranački s liste SDP-a, koji ga predlaže za još jedan mandat), a ostali će uskoro. Inače,gradonačelnik je zadovoljan postignutim, bar se takav dojam stekao gledajući Baranjsku kroniku na Osječkoj televiziji. Ista lica se pojavljuju na listama i plakatima već 15-ak godina, a grad stagnira ili sada već i propada.
U svjetlu nadolazećih predizbornih obećanja, te njihovog plasmana u medije, kao i hvalospjeva o dosadašnjim rezultatima, treba gledati i pojavljivanje dvije novih lokalnih tiskovina s predznakom ‘baranjsko’.

Uvjereni smo da će građani prepoznati nužnost promjena i na lokalnim izborima 19.05.2013. dati potporu jedinoj snazi koja ih može donijeti. To su Hrvatski laburisti-Stranka rada.

Beli Manastir,09.02.2013.
Predsjednik ogranka

Čaba Čuso