Održana tribina “Sustavna korupcija u zdravstvu”

U Osijeku je 18.11.2013. održana tribina “Sustavna korupcija u zdravstvu”. Voditelj tribine bio je liječnik Dražen Gorjanski žestoki kritičar svih oblika korupcije u zdravstvu. Upozorio je kako su sredstva namjenjena zdravstvu naša sredstva i da se uvijek moramo propitkivati kako se ona troše.

U svom nas je izlaganju upoznao s osnovnim oblicima korupcije poput pojedinačne korupcije, endemske korupcije, političke korupcije, te naravno i sustavne korupcije.

DSCN0463DSCN0464

Sustavna korupcija je najopasniji oblik korupcije koji nas godišnje košta 2,5 do 3 milijarde kuna. Pod taj vid korupcije spadaju sva nastojanja vlasti da se javno zdravstvo onemogući u svom djelovanju, kako bi ljudi bili prisiljeni koristiti usluge prvatnog zdravstva. Međutim privatnom zdravstvu zdravlje pacijenta nije primarni zadatak, nego ostvarivanje profita. Tako država mnogobrojne usluge privatnom zdravstvu plaća po mnogo skupljoj cijeni nego što bi je koštalo da sama omogući te usluge.

Laburisti podržavaju štrajk liječnika, a ova tribina je pokazala zbog čega nema novaca za liječnike i ostalo medicinsko osoblje.

DSCN0471DSCN0474