Okviri nepolitičke politike

Presica0303

Stanje u državi i društvu, a samim time i na lokalnoj razini, je izvanredno i stoga traži izvanredne mjere. Posebice je dramatična situacija u nas u Osijeku, odnosno Slavoniji, gdje se društvena i gospodarska situacija doslovno iz dana u dan pogoršava. Bez programske i političke homogenosti nema, niti može biti realnog okvira za izlazak iz ove tegobne krize, kojoj se ne vidi kraja, koja se zapravo samo produbljuje.

Mi laburisti želimo građanima Osijeka i Osječko-baranjske županije pokazati i dokazati kako znamo rješenja za goruće probleme naše zajednice, kako znamo kojim putom treba ići. To je program “Nepolitičke politike”, samosvojni projekt utemeljen na moralnim i etičkim načelima, odnosno humanističkim i civilnim vrijednostima; to je alternativni (anti)politički program, bez kojeg se ne mogu pokrenuti toliko potrebne reforme u gospodarstvu, a samim time ni stvoriti realan okvir za otvaranje novih radnih mjesta, zapošljavanje mladih, rješavanje nagomilanih socijalnih problema, podizanje standarda umirovljenika, niti se mogu ostvariti veća ulaganja u odgoj, obrazovanje i znanost, koji nisu samo potrošni, već prije svega proizvodni potencijal svakog društva.

Naša ekonomska kriza je u svom temelju politička kriza, a samim time i specifična moralna i etička kriza. “Nepolitička politika” je dokument koji predstavlja okvir bez kojeg se ne može shvatiti suština naše krize, niti putovi i načini njena prevladavanja. Stoga je to temeljna pretpostavka za realizaciju našeg sveobuhvatnog programa gospodarskog oporavka. Programom “Nepolitičke politike” želimo pokazati do kojih vrijednosti mi laburisti držimo, želimo posvjedočiti da svi koji se bave politikom nisu isti, da ne nudimo obećanja bez pokrića samo da bi došli do vlasti i moći. Naš program traži energične i sposobne ljude koji imaju znanja i morala ostvariti obećano. Ukoliko u razumnom roku ne počnemo ostvarivati svoja obećanja, spremni smo odstupiti s vlasti, jer iznad svega držimo do političke odgovornosti, građanske pristojnosti i moralne vjerodostojnosti.

“Nepolitička politika” je autentičan izraz nove građanske inicijative; traži angažman i uključivanje svih građana kojima je do stvarnih promjena. Dosadašnja državna i lokalna politička iskustva nisu se pokazala djelotvornim; upravo suprotno: ako na vlast u Osijeku i dođe neka “nova” stranka i neki “novi” ljudi, a nastave djelovati u već uhodanim stereotipnim okvirima, neće biti nikakvih rezultata. Ekonomski problemi i odnosi unutar naše lokalne zajednice moraju biti na novi način definirani tzv. socijalnim simptomima; samim time, kontekst ekonomskih odnosa ujedno je i prostor novog posredovanja između političkog i socijalnog djelovanja.

Prema nedavnoj anketa Ipsos puls-a, skoro 60% Osječana je nezadovoljno životom u gradu, a tek 15% smatra da je stanje u Osijeku dobro i zadovoljavajuće. Nije teško odgovoriti na pitanje odakle takva količina nezadovoljstva, ali je teško osvijestiti načine kako prevladati ove nagomilane probleme. Suvremeni politički trendovi, podjednako na državnoj i lokalnoj razini, jasno ukazuju na sve izraženije nepovjerenje građana prema starim političkim stereotipima i tradicionalnim političkim elitama. Raste nezadovoljstvo građana, a Osijek je tipičan primjer, prema konkretnim oblicima lokalne uprave, koja je najčešće preslik tzv. visoke politike. HDSSB je istrošio sve svoje političke potencijale (ako ih je uopće ikada i imao), a HDZ je preopterećen stranačkim konsolidiranjem, koje ne daje nikakvih rezultata. Veliko je pitanje što mogu učiniti SDP i HNS kada na državnoj razini vode jednu potpuno promašenu politiku. Može li se od njih i njihove koalicije išta suvislo očekivati na lokalnoj razini, kada na državnoj razini nisu uspjeli ostvariti ni najmanji gospodarski rast, zaustaviti pad BDP-a, povećati broj zaposlenih i ostvariti ikakav napredak u borbi protiv sveopćeg siromaštva? Bez cjelovitog programa političke akcije, utemeljene na moralnim i etičkim vrijednostima, nema niti može biti rješenja državnih, ali jednako tako ni komunalnih problema. Lokalna politika nije samo rješavanje komunalnih pitanja, ona zadire i u sve ostale sfere života, od ekonomije, preko kulture do sporta i svakodnevnog života.

Jedina stranka koja na osječkoj lokalnoj razini ne nosi nikakav teret nečasnog političkog nasljeđa su laburisti. Za razliku od svih ostalih, nisu zaprljani vlašću, neprincipijelnim koalicijama, sramotnim klijentelizmom i neprikriveno beskrupuloznim javno-privatnim interesima. Zato i mogu slobodno i čista obraza pozvati sve naše sugrađane u realizaciju projekta “Nepolitičke politike”, kao svojevrsnog vida sudjelovanja građana u vlasti. Hrvatski laburisti – stranka rada nude vrijednosti, a ne ideologiju. Laburisti jesu ljevica, ali u odnosu na kapital, u odnosu na nepravdu i sve vrste beskrupuloznog iskorištavanja čovjeka, građanina i radnika. Sve stranke na osječkoj političkoj sceni razočarale su i prevarile svoje birače; sklapale su međusobno sporazume za koje nisu imale mandat od svojih birača; svašta su obećavale, a što se od toga ostvarilo, vidimo danas.

Laburisti za ove izbore nude nešto sasvim novo, jer se starim metodama i načinima ne može riješiti postojeća kriza. Nudimo politiku bez ideologije; štitimo prava svih ljudi, koja moraju biti iznad politike, a samim time afirmiramo vrijednosti poštenog rada, znanja i odgovornosti. “Nepolitička politika” je sredstvo i prostor promjena; to je pretpostavka za ostvarenje konkretnih projekata (novi proizvodni procesi, zapošljavanje, veći standard…), a istodobno to je i okvir za stvaranje novih kulturnih i duhovnih vrijednosti. Nepolitičkom politikom se staje na kraj uvijek istom (o)kretanju unutar strogo zadanog i definiranog političkog kruga, gdje se ne vidi suštinska razlika između vlasti i oporbe, jer ih jedino stvarno motivira želja za ostvarivanjem moći, a ne istinska borba za civilne i civilizacijske vrijednosti unutar društva. Jedan od korifeja tzv. nepolitičke politike Vaclav Havel, nakon što su ga građani izabrali za predsjednika države, obratio im se riječima: “Izabrali ste me, hvala, ali pretpostavljam ne zato da vas lažem. Izabrali ste me da vam govorim istinu, ma kakva ona bila. I ja ću to uporno i dosljedno činiti.” To je i poruka laburista Osječanima, a ujedno i naše obećanje biračima.

SADRŽAJ “NEPOLITIČKE POLITIKE”
– Formiranje “paralelopolisa” (zajednica svih građana), se temelji na “idealima humaniteta” i principima “života u istini”.
– “Ideali humaniteta” i principi “života u istini” su sredstvo i cilj građanskog aktivizma.
– “Nepolitička politika” proklamira ideju “moći bespomoćnih”, dakle ogromne većine naših sugrađana, koji su zakinuti u svojim pravima i prevareni lažnim obećanjima.
– “Moć bespomoćnih” predstavlja političku i društvenu snagu građanske solidarnosti.
– “Moć bespomoćnih” je široki emancipacijski pokret građana i nudi novu viziju i energiju demokracije.
– Umjesto sadašnje demonokracije i demokreature, “nepolitička politika” nudi aktiviranje vrijednosti za autentičnu demokraciju.
– “Nepolitička politika” je pokret čvrstih moralnih uvjerenja, građanskog poštenja i pristojnosti, a samim time nudi i okvir za realan izlaz iz ekonomske krize.
– “Moć bespomoćnih” je pokret protiv divljeg tranzicijskog kapitalizma i korporativne demokracije; to je pokret za društvo s ljudskim licem u kojem mora biti mjesta za sve (posebice za one s kojima se i osobno ne slažemo), naravno pod uvjetom da prihvaćaju temeljne civilizacijske principe.
– “Nepolitička politika” je djelovanje bez trulih kompromisa; to je (su)djelovanje svih građana u vlasti.

Jaroslav Pecnik