Poziv i obećanje biračima

Svrha ovog poziva nije samo politička, ona je više moralna, etička. Rekao bih prije svega etička.
Politička jer se obraćam nezaposlenima, siromašnima, umirovljenicima, mladima, dakle ogromnoj većini koja danas teško i sve teže živi, a kojoj mi Laburisti želimo pomoći. Dakle, obraćamo se svima onima koji od politike i političara s pravom traže pomoć i rješenje svojih problema.
Etička, jer da bi im pomogli, moramo politici vratiti dostojanstvo, a političarima vjerodostojnost. U protivnom, bez suštinskih promjena, sve će ostati po starom.
Mi Laburisti smatramo da su HDSSB i njihovi čelnici glavni krivci i najodgovorniji za posvemašnju materijalnu i duhovnu devastaciju grada. Za privrednu stagnaciju i političku izolaciju naše regije. Sramotni skandali i afere (od barjaka, preko Vrbošića do loto-zapošljavanja u režiji župana Šišljagića…) uvjeravaju nas da HDSSB i dalje misli nastaviti sa starom politikom.
Stoga, obraćamo se građanima Osijeka i javnosti, a našim biračima obećavamo da s HDSSB-om nećemo ni prije, a ni poslije izbora, bez obzira na izborne rezultate sklapati nikakve javne ni tajne koalicije, saveze ili sporazume. S HDSSB-om ne želimo imati nikakvu komunikaciju izuzev one formalne, neophodne za normalno funkcioniranje pluralnog društva i demokratskog sustava.
Glas za Laburiste neće biti glas za neprincipijelne koalicije s HDSSB-om, to će biti glas samo za program i ideje Laburista.
Skoro svi čelnici i kandidati za gradonačelnika oporbenih stranaka također u HDSSB-u vide najvećeg, čak isključivog krivca za devastaciju našeg grada. Ukoliko uistinu misle to što govore, pozivam ih da se pred javnošću i oni obvežu kako ni oni neće ni prije, a ni poslije izbora, bez obzira na izborne rezultate, s njima sklapati nikakve javne ili tajne koalicije. S takvom praksom i politikom koja je Osijek dovela do kolapsa, a pred javnošću na stup srama treba konačno prestati.
Surađivati s HDSSB-om znači participirati sa zlom, a zlo nikada i nikome nije donijelo dobro. Ni neće.
To bi konačno trebali shvatiti i u HNS-u, koji je još uvijek u koaliciji sa HDSSB-om i zajedno s njim obnaša vlast u gradu, a istodobno je sa SDP-om i HSU-om formirao oporbenu listu.
S moralne točke gledišta to je pozicija Buridanovog magarca: dakle ne zna na koju stranu krenuti i što odlučiti. Jesu li vlast ili oporba. Ne može se istodobno biti vlast i oporba. Ako na tom ustraju, oni i njihovi birači moraju znati da se to zove licemjerje.
Iz HNS-a kažu: “…ali mi smo koalicijom sa HDSSB-om stabilizirali situaciju u gradu…”. Ne vi niste stabilizirali situaciju u gradu; stabilizirali ste samo zlo i dodatno mu dali vjetra u leđa. I to bi konačno svi morali shvatiti.