Poziv (protu)kandidatima za funkciju gradonačelnika

Pecnik pišeSlučaj Vrbošić jasno je ilustrirao stanje duha i moralnog rugla koje dominira našim gradom. HDSSB kao vladajuća stranka i uoči ovih izbora ne preže ni od kakvih gadosti da (p)otkupi i na svoju stranu “privede” novo članstvo, a s druge strane, brojni beskičmenjaci i licemjeri spremni su posredovanjem politike beskrupulozno ostvariti svoje privatne interese, neumjerene ambicije ili jednostavno si napuniti džepove.

Stoga pozivam sve (protu)kandidate koji će sudjelovati u utrci za gradonačlenika da se svojim biračima, građanima i uopće javnosti grada Osijeka obrate obećanjem kako neće ni u kakvom obliku, ni na koji način surađivati s Glavaševim HDSSB-om. Ni prije, a ni poslije izbora, jer samo i jedino tako grad se može pokrenuti iz mrtvila, jer samo i jedino tako se može izbjeći ponavljanje otužne i sramotne tragikomedije s nekim novim Vrbošićem.

Drago mi je što su se gospoda Vrkić, Đapić, Matković, još donedavno bliski suradnici ili partneri g. Glavaša i HDSSB-a, danas tako žestoko okomila na vladajuću stranku i njihovog čelnika, a koliko u tomu ima predizborne taktike, a koliko istinskog htijenja da se u gradu okrene nova politička stranica, tek će se vidjeti. Ali, siguran sam da će im građani povjerovati tek ako i kada se, poput mene i laburista, javno obvežu da s HDSSB-om neće nikada i nikako surađivati, bez ogleda na izborne rezultate. Pozivam ih, čak što više molim, da sve uobičajene izgovore za eventualnu buduću suradnju s HDSSB-om tipa: “interes grada”, “interes građana”, “rješavanje političke krize”, “politička korektnost i pragmatizam”, ovaj puta izostave ili ih barem nazovu pravim imenom: kupoprodaja.

Ovaj poziv nije, niti može, a niti želi biti laburistički poziv ostalim kandidatima za gradonačelnika na nekakvu prijeizbornu suradnju. Jednostavno, nudim narodnjacima, socijaldemokratima, hadezeovcima, pravašima i neovisnima, priliku da se unaprijed zaštite od mogućih prebjega i političke trgovine. Svi spomenuti, ili barem velika većina, jasno je kritizirala HDSSB, smatrajući ga glavnim, čak isključivim krivcem za posvemašnju materijalnu i duhovnu devastaciju našega grada. Stoga, aktualna osječka oporba mora (napokon) pokazati i dokazati svoju vjerodostojnost. Ali, kako to učiniti, kada je u našem gradu još uvijek na djelu i vlasti koalicija HDSSB-a i HNS-a? Može li HNS biti istodobno i vlast i oporba? Mogu li ljudi koji prije podne zajedo s HDSSB-om u Gradu obnašaju vlast, istodobno popodne biti žestoki oporbenjaci? Kome? Samima sebi? Kada g. Vrkić, nositelj liste HNS, SDP i HSU kritizira HDSSB i kada tvrdi “da grad ne može biti taoc jednog čovjeka”, je li pri tomu svjestan da i samoga sebe dovodi u pomalo komičan položaj? Jedini logičan potez, koji bi uvjerio naše birače da su narodnjaci prava oporba, bio bi napuštanje koalicije s HDSSB-om. Zašto to ne (u)čine? Računaju li možda s nekakvim postizbornim koalicijama? Osobno me, kao kandidata za gradonačelnika, njihovo takvo ponašanje prema javnosti začuđuje pa i zbunjuje, a kao birača čak i vrijeđa.

Dakle, kako bi se izbjegle sve moguće spekulacije kod građana i birača, pa čak i protukandidata, pozivam svekoliku osječku političku oporbu da se javno obveže kako ni prije, a ni poslije izbora neće pristati ni na kakvu “suradnju” s HDSSB-om, ukoliko ga uistinu smatraju najodgovornijim za tragično stanje našega grada.

Jaroslav Pecnik

P.S. Ovaj poziv, dakako, nije upućen aktualnom gradonačelniku g. Bubalu, jer ne očekujem da se, dosljedan kakav već jest, odrekne svoje stranke, a još manje njenih “vjerodostojnih i visokomoralnih programskih načela” zbog kojih ga “ljubi Slavonija cijela”.