Što sam odgovorio na portalu Osijek031

miroslav_vargaNa portalu osijek031.com je objavljen članak o izboru Predsjednika Skupštine OBŽ i napisao sam odgovor na to:

Čitao sam sve poruke i nisam se javljao jer nema smisla raspravljati o stavovima. Tko je mišljenja da sam dno dna ili ljigavac, ima na to pravo.
Nije bilo niti jedno pitanje na koje sam smatrao da treba odgovoriti. Stoga sam izmislio pitanja i na njih sam odgvorio:

1. Da li su Laburisti amateri? Ne vjerujem da su svi Laburisti amateri, ali za sebe to mogu potvrditi.

2. Da li je tehnička podrška – koalicija? Nije, ali teško je to nekome objasniti tko već ima svoj odgovor na sva pitanja.

3. Bi li HDSSB nestao sa scene da nismo izabrali Predsjednika Skupštine? Ne bi jer da podsjetim – Šišljagić je izabrani Župan i do novog proračuna može raditi što želi. Pitanje je bilo želimo li mi dozvoliti da se do kraja godine krčmi novac prema ranije usvojenom proračunu bez nadzora.

4. Da li su Laburisti trebali glasati za HDZ? Nikada i nikako. Također ne bi glasali ni za neku drugu stranku. Našu su birači dali nama glas i stoga taj glas ne damo nikome. Bez obzira tko je to razumio.

5. Da li smo ostvarili neke pogodnosti, fotelje ili koristi? Koliko znam, nismo. Ali. to ionako nitko ne vjeruje.

6. Bi li novi izbori donijeli značajno drugačiju situaciju? NE! Zadnjih 20 godina u OBŽ na vlasti su desne opcije. Postotak osvojenih mandata HSP, HDZ, HDSSB do sada je uvijek oko 65%. Uvjeren sam da bi na ponovljenim izborima to bilo opet tako.
Mi na ponovljenim izborima vjerojatno ne prelazimo prag. Osobni izbor mi je bio vrlo jednostavan – ili doći u poziciju i pokušati napraviti nešto ili biti u poziciji da se ne može napraviti išta. Po meni, pametnije bi bilo da su se sve stranke htjele priključiti.

7. Što je stvarno tehnička podrška? Omjer snaga u SKupštini je po 26 vijećnika u dva bloka (HDSSB + HSP AS vs. SDP + HDZ + HNS). Mi imamo 3 vijećnika. Nikome nismo dali glas, ali sve smo pozvali da daju glas nama jer je to bilo jedino rješenje koje je svima djelovalo prihvatljivo. Kada su počeli uvjetovati podršku nama nekakvim ugovorima, sporazumima, javnim objavama i sl. mi smo odbili.
Nažalost, moram ponoviti i uvjeren sam da opet neće biti jasno: Mi nismo u koaliciji ni sa kime.
Omjer radnih tijela skupštine posložen je 2-1-2. To znači da svaki blok ima po 2 predstavnika, a mi smo si uzeli za pravo da naš bude onaj koji će biti presudan za donošenje odluke. Tako imamo poziciju da ćemo u svakom trenutku moći spriječiti lošu odluku.
Tu bi mogli doći do izražaja moje neiskustvo i amaterizam pa da ne prepoznam odmah da je nešto ‘podvaljeno’. Zbog toga sam i tražio da budem samo u jednom (neplaćenom) odboru – Odboru za gospodarstvo. Mislim da tu mogu napraviti najviše.

8. Da li smo se prodali za naknade? Nismo! Mjesečna naknada vijećnika u Županiji je 700,00kn uz obavezu rada u odborima koja se ne plaća. Oni koji me dobro poznaju znaju da mjesečno dajem više u razne dobrotvorne svrhe. Nije u pitanju novac, nego mogućnost djelovanja. Nisam naivan pa da sam uvjeren da ću moći napraviti puno toga. Ali, jesam realan pa znam da ovako mogu napraviti više nego ni da nisam u prilici. Već je jučer primjerice jedan IT događaj dobio zeleno svjetlo u sponzoriranju od strane Županije. Nije to puno, ali je više nego prije.

9. Da li smo postupili na svoju ruku? Niti u jednom trenutku. Sva su stranačka tijela koja su nadležna za odlučivanje, većinom glasova ili jednoglasno podržala naše postupke. Niti u jednom trenutnu niti jedan član Izvršnog odbora podružnice nije bio neinformiran o tome što se događa.
Suština i svrha djelovanja političke stranke, za razliku od udruga ili pojedinaca, je doći u poziciju u kojoj se odlučuje. Stranke postoje da osvajaju vlast. I u kokošinjcu ima reda i stoga je u svakom koraku poštovana stranačka piramida, svrha postojanja i statut. Mi nismo alpinisti pa da osvajamo vrhove planina. Mi smo stranka i naš je zadatak osvajanje vlasti.
Kako će se ta vlast provoditi, da li ćemo vjerodostojno raditi na način na koji smo se obvezali u izbornoj kampanji, da li ćemo biti javni u svom radu – to je bit. Tko nas u tome podržava, meni nije toliko bitno.

10. Da li je ovo za laburiste dobro? Uvjeren sam da je. Ali, ne živim u uvjerenju da sam najpametniji i da znam sve. Isto tako, kako nemam kristalnu kuglu, ne znam kako je tko glasao na tajnom glasanju (iako s velikom vjerojatnošću to mogu rekonstruirati). Stoga ne mogu 100% predvidjeti kako će se ovo odraziti na rezultate slijedećih izbora. Nadam se da će rezultati našeg utjecaja na rad Županije postati vidljivi i da će biti pozitivnih pomaka koje će javnost prepoznati.

Volio bih da pratite rad Županije i da presuđujete prema djelima. Nisam bježao nikada od javnog iznošenja svojih stavovoa i odgovora pa neću ni sada. Smatram politiku javnim poslom (dobro, osim poslova u tajnim službama ili diplomaciji) i stoga ne bježim ni od koga.

Zamolio bih Vas da komentirate ovih 10 točaka iz našeg programa kojeg su vijećnici svih stranaka (osim HNS-a) prihvatili kao nešto što ima smisla provesti:

1. Javnost rada Županije i svih tvrtki pod županijskom ingerencijom – javno moraju biti dostupni svi podaci o proračunu, svi natječaji uključujući odluke o izboru dobavljača ili imenovanju osoba.

2. Javni novac ulagat će se u podizanje godpodarske aktivnosti – cilj nam je organiziranje poljoprivredne burze za otkup i distribuciju poljoprivrednih proizvoda, poticanje socijalnog poduzetništva i diversifikacija prihoda ruralnih domaćinstava kroz turističke i socijalne programe .

3. Informatički sektor Županije je, u nekim segmentima, među vodećim na svijetu. Svima koji će biti zaintereisrani omogućiti će se učenje o trošku županije i prijenos informatičkih znanja u svrhu samozapošljavanja ili lakše zapošljivosti.

4. Svi natječaji za posao imati će mjerljive i jednostavne kriterije provjerljive prije natječaja. Nitko ne može biti zaposlen ni na određeno ni honorarno bez objavljanog natječaja. Svi izabrani morati će se javno predstaviti na internetu sa svojim CV-om i kratim biografskim crticama

5. Kupnja najmanje 4 stana u ZG za potrebe pacijenata iz OBŽ – predlažemo udruživanje s fondom Nore Šitum u izradnji kuće ili kupnji stana.

6. Protokol korištenja svih službenih automobila i službenih mobitela biti će javno dostupan na web-stranici Županije putem mjesečnog izvještaja uključujući i ispis poziva.

7. Sva komunikacija stanovnika/korisnika sa županijskim zaposlenicima će biti putem svih dostupnih kanala komunikacije: Facebook, Twitter, e-mail, mobitel, telefon, fax i sl. Svaki će zaposlenik županije biti obvezan otići do stranke ukoliko je riječ o teško pokretnoj osobi.

8. Svaka stranka će prije no što dođe u zgradu Županije unaprijed znati koje sve dokumente treba donijeti na sastanak sa službenikom i time ćemo izbjeći obrazac FT-1P (Fali ti jedan papir)

9. Ulaganje u promociju OBŽ – poglavito specijalnih vrsta turizma (cikloturizam, promatrači ptica, šišmiša, lovci, obiteljski )

10. Svaka javna zgrada morat će postati WiFi hotspot/freespot – predložili smo podršku projektu ‘Otvorena mreža’ o kojem se već pisalo na ovom portalu.