Tiskovna konferencija hrvatskih laburista u Osijeku 05. ožujka!

Hrvatski laburisti

Tiskovna konferencija se održala 05.ožujka 2012.g. u prostorijama GČ Retfala.Konferenciji su se odazvale novinarke HRT-a: Radio Osijek i Večernjeg lista iako su i ostale
medijske kuće bile pozvane.

Konferencija je održana zbog nedavnih događaja u Čepinu gdje se tijekom izbora za vijeće mjesnih odbora 04. ožujka dogodila izborna prijevara. O tome je govorio predsjednik hrvatskih laburista Osječko-baranjske podružnice Željko Lukšić, a također je sudjelovao i tajnik podružnice Damir Domazet.

Nadležno izborno povjerenstvo u Čepinu je objavilo svoje zbirne pravovaljane liste kandidata na kojoj smo mi laburisti i bazirali svoju kampanju, a također i ostale stranke koje nisu bile svjesne što ih čeka(http://www.cepin.hr/component/content/article/35-sadraj/225>-kandidacijske-liste). Međutim na dan izbora se dogodilo veliko iznenađenje, umjesto na 1.mjestu na svim listama kao što je objavljeno, laburisti se pojavljuju na 5., 6. i drugim mjestima. Također se ista stvar dogodila koaliciji HNS-HSU-Zeleni koji su trebali biti na 2. mjestu.

Ovime smo mi, laburisti, pravili kampanju za HDZ, a spomenuta koalicija HSS-u. Nadležno izborno povjerenstvo se pravdalo da je to objavljeno samo radi forme i da su oni radili liste prema abecednom redu, međutim ni to nije poštovano na nekim listama (npr. za MO „Vladimir Nazor“). GONG je također reagirao na ovo u središnjem dnevniku 04. ožujka gdje je upozorio da su liste koje su se pojavile na glasačkim listićima morale biti objavljene prije izbora na svim oglasnim pločama, web stranici i ostalim medijima po mogućnsoti.

Druga velika zamjerka koju smo imali na izborni proces je smanjivanje broja biračkih mjesta sa uobičajenih 14 na 8 bez posebnih obavijesti na oglasnim pločama općine Čepin, tako da su neki ljudi bili iznenađeni kad očito nisu znali gdje treba glasati. Jedina obavijest bila je na web stranicama, međutim više od polovine građana nema pristup internetu. (http://www.cepin.hr/component/content/article/35-sadraj/222-izbori-za-clanove-vijeca-mjesnih-odbora-2012 ).

Neki mogu prigovoriti da smo ovo napravili zbog lošeg izbornog rezultata (osvojeno 1 vijećničko mjesto, ukupno preko 9% ukupnih glasova) (http://www.cepin.hr/component//article/35-sadraj/229-rezultati) , međutim to nikako ne može biti istina jer smo mi već na sam dan izbora prijavili cijeli slučaj novinarima bez da smo znali kakvi su rezultati jer je glasanje bilo u tijeku, a HRT je snimio reportažu u općini Čepin i isti dan objavio na središnjem dnevniku HRT-a. (HRT). Cijeli slučaj smo prijavili nadležnom izbornom povjerenstvu u Čepinu, te također nadležnom Ministarstvu. Očekujemo potvrdu o ponavljanju izbora. O cijelom slučaju su izvijestili Večernji list (članak u večernjem) i HRT: Radio Osijek (Radio Osijek ).

Predsjednik podružnice se također osvrnuo na dosadašnji rad hrvatskih laburista u Osječko-baranjskoj županiji, te također najavio daljnje širenje članstva i osnivanje novih ogranaka. Također je ukazao na sve lošije stanje radništva u Hrvatskoj i ukazao na sve veću pohlepu svjetskih korporacija koja se itekako osjeti na koži hrvatskog radnika, a sve povodom najave ministra o prodaji zadnje hrvatske jake banke HPB-a, a time i prodaji nezavisnosti. Kao što je rekao jedan bankar: „Predajte mi kontrolu nad novcem neke države i neće mi biti važno tko je na vlasti.“

Piše: Bernard Bestvina, član