Tri godine Hrvatskih laburista – Stranke rada!

Temeljem članka 10. Zakona o političkim strankama, Sabor Hrvatskih laburista – Stranke rada na zasjedanju dana 27. veljače 2010. donio je Statut, gdje se navodi da su Hrvatski laburisti – Stranka rada, politička stranka, osnovana u svrhu udruživanja državljana Republike Hrvatske kojima je rad osnova osobnog i društvenog napretka, moralnih vrijednosti, kao i sredstvo da svoju političku volju izraze zastupanjem u predstavničkim tijelima u Republici Hrvatskoj, Europskom parlamentu i na funkcijama čiji se izbor vrši neposrednim izborima (Predsjednik Republike, općinski načelnici, gradonačelnici, župani).

Registrirana je kao 115. je po redu politička stranka u Republici Hrvatskoj, a osnivač i predsjednik stranke je Dragutin Lesar.

Danas laburisti broje preko 8300 članova, u svim županijama, u 149 ogranaka.

Prije 15 mjeseci, na parlamentarnim izborima osvojili smo 6 saborskih mandata. Do danas smo se pozicionirali kao treća stranka na državnoj razini, s potporom od oko deset posto birača. Po prvi puta izlazimo na lokalne izbore, a svoje kandidature za predstavnička tijela smo predstavili u 19 županija i gradu Zagrebu, 43 općine i 70 gradova (ukupno 133 liste sa 2746 članova, od čega žene čine 42,39 %), te kandidate za izvršnu vlast – 6 župana, 13 načelnika općina i 19 gradonačelika, među kojima 31 % čine žene, što znači da su Laburisti spremni preuzeti odgovornost za upravljanje lokalnom zajednicom.

Ogranak Osijek djeluje od 10. travnja 2010. godine i jedan je od 9 ogranaka unutar Podružnice osječko-baranjske, te broji preko 220 članova. Kandidat za osječkog gradonačelnika je prof. Jaroslav Pecnik, a kandidati za njegove zamjenike su Silvija Dološić i Bruno Zorić.

„Snaga grada nisu stranačka pripadnost i klijentelizam, nego pošteni rad i znanje. Ne obećavamo čuda, samo Vas pozivamo da sudjelujete u promjenama jer zajedno možemo učiniti čuda…“

U Osijeku, 24. veljača 2013.

PREDSJEDNIK OGRANKA OSIJEK

Bruno Zorić