Urbani kauboji (bilo jednom na divljem Istoku)

Caba cusoNaš mali, prljavi, zapušteni gradić sve više tone u komunalni i prometni kaos.
Kontejneri za pet-ambalažu, staklo i papir u Osječkoj ul. (kod „male pošte“) nisu ispražnjeni mjesecima.
Udarne rupe na asfaltu, oštećeni rubnjaci, popucao beton i uleknuća na nogostupima, uništavanje zelenih (bivših) površina gaženjem i parkiranjem, promet teških kamiona centrom, uništene kante za smeće, dotrajale klupe itd. su samo neki od problema.
Umjesto urednog srednjeuropskog gradića, Beli Manastir sve više nalikuje prljavoj balkanskoj kasabi.
Ipak, vrhunac su bahati vozači koji bukvalno parkiraju gdje im se prohtije. U ovom gradu ne trebaju parkirališta, dovoljno je imati 4 žmigavca i stvar je riješena. Na taj način se stvaraju prometni čepovi pred pekarama Nova Europa (na 2 lokacije) i Baranja, ispred ispostave Zavoda za zapošljavanje… Zapriječiš 2-3 parkirana vozila s upaljena „sva 4“ i baš te briga. Na upit zašto to čini, vozač koji i nije stanovnik BM-a, odgovara:vidio sam da i drugi tako rade!?
Odgovorni svojim neradom kao da potiču ovakve slučajeve.
Nadalje, parkira se i na nekada zelene površine:ispred kotlovnice u Stepinčevoj, ispred Baranjke, na ulazu u ul. F. Tuđmana itd.
Imamo i primjer gdje je kamion s robom parkirao nasred ulice Republike (naravno s upaljena 4 žmigavca) i vršio istovar, iako dotični dućan ima ulaz sa stražnje strane. Na taj način je blokirao 3 osobna vozila, ali i kolicima ometao prolaz pješacima.
Vrhunac bahatosti je bio prije nekolio dana, kada je u ranovečernjim satima zaštitarski kombi parkirao gotovo na sam ulaz u Konzum!? Dakle,gazio je po novim pločama centralnog gradskog trga. Da li je bilo baš nužno voziti po njima? Vreće s novcem su tako teške?
Ali ne treba se čuditi, obzirom da nikoga nije briga. Pogotovo one koji su dobro plaćeni da ju vode.

Beli Manastir, 23.02.2013.
Čaba Čuso