Vrbošić – nova hrvatska mjerna jedinica za nepotizam

Pecnik pišeKada je kao predvodnik liste HSLS, SDP, HSS i HSU Josip Vrbošić ušao u Gradsko vijeće, izjavio je: “Našim dolaskom u Grad, stat ćemo na kraj korupciji i pohlepi”. Ali, kako vidimo, sam nije odolio pohlepi, a i (ne)očekivano lako se dao korumpirati.
Kao prvo, učinio je političku izdaju, jer je izigrao povjerenje građana koji su mu dali glas kao čelnom čovjeku spomenute liste. Prešavši u drugu stranku, zbog neskrivenih osobnih interesa, prevario je svoje birače i pokazao se kao politički prevarant par exellance.
Kao drugo, o moralnom sunovratu Josipa Vrbošića, kojeg je nakon svega teško nazvati gospodinom, toliko je napisano i rečeno, da ja mogu samo zaključiti i predložiti da se kao novi hrvatski naziv za nepotizam upotrijebi izraz “vrbošićizam”. Dakle, nova hrvatska mjerna jedinica za nepotizam glasi: “jedan vrbošić”. Drugim riječima, bivši veleposlanik RH u BiH svojim je činom, ako ništa drugo, ušao u povijest hrvatske politikologije, jer ju je obogatio novim, gore navedenim terminom.
Kao treće, moramo biti pošteni i priznati da Vrbošić nije ni prvi, ni jedini, a vjerojatno, na žalost, ni posljednji koji je (bio) sposoban prodati se na tako degutantan način. Ali, Vrbošići se nisu rodili preko noći. Odnosno, da mi sami nismo u ovih 20 “demokratskih” godina bili takvi kakvi jesmo; da nismo dozvoljavali sve ono što su nam (drugi) radili; da smo imali malo više dostojanstva i hrabrosti, nikada nam se ne bi mogao dogoditi Vrbošić. Utoliko i mi sami snosimo dio krivice.

Jaroslav Pecnik