Nezakonito raspolaganje i postupanje s komunalnom i urbanom opremom na javnoj površini


Klupe kao komunalna i urbana oprema, postavljene su 2006. godine na potezu Lučkog prilaza, iste su vlasništvo Grada, što je i propisano člankom 37. odluke o komunalnom redu (službeni glasnik br. 14A/2010.). Postavljanje istih jamčilo je zadovoljavanje općih potreba na mjestima gdje se okupljaju i zadržavaju građani.
Problem je što su te klupe nestale i nezakonito su uklonjene. Članak 40. navedene odluke propisuje da je komunalnu i urbanu opremu namijenjenu općoj uporabi zabranjeno oštećivati, premještati, te ju uništavati za ponašanje protivno navedenoj zabrani određena je člankom 143. stavkom 1. točkom 9. novčana kazna u iznosu od 5.000,00 kn.
Zanima nas i tražimo da se objavi javnosti akt kojim je naloženo uklanjanje predmetnih klupa, da vidimo razlog zašto su uklonjene, opravdanost uklanjanja, u čemu je interes građana da se to učinilo i kako objasniti građanima ulaganje pozamašnog iznosa za kupnju klupa koje trebaju poslužiti svim građanima. A onda iste jednostavno nestanu. Mislimo da je dosta takvog bahatog ponašanja pojedinaca koji provode svoje odluke bez pravnog temelja i opravdanog interesa. Pretpostavljamo, a to ćemo i dokazati da je ispred javnog interesa stavljen interes pojedinaca.
Tražimo od odgovornih da se izjasne o zakonitosti postupka uklanjanja predmetnih klupa, da se predoči akt kojim je naloženo uklanjanje klupa i na čiju inicijativu je to učinjeno.
Ako želimo biti pravna država, onda se trebamo pridržavati propisa i akcije provoditi sukladno propisima. Isto tako, ako smo u nešto uložili novac građana, trebamo transparentno informirati građane o tome zašto je ulaganje njihovog novca jednostavno – nestalo.