ŠKOLA DANAS I SUTRA

Kada se danas govori i raspravlja o školstvu kod nas,ne bi bilo zgorega sjetiti se Senekine misli: „Učimo za život, a ne za školu.“ Na žalost, školski sustav u Hrvatskoj daleko je od te misli.

Obrazovanje je kod nas još uvijek na tragu memoriranja ogromnog broja činjenica i podataka. Umjesto da se kod djece, tijekom formalnog obrazovanja, razvijaju vještine, znanja i kompetencije za daljnji život (iako je zadnjih godina svaki novoimenovani ministar pokušao uvesti neku novinu: HNOS, NOK….sve naopako postavljeno, bez glave i repa) naši učenici i dalje „bubaju“ napamet,uče samo za ocjenu, pohvalnicu,diplomu dok o stečenim znanjima nitko ne brine.

Postavlja se pitanje koliko su današnji učenici ovladali informatičkim, komunikacijskim,matematičkim,poduzetničkim i logičkim vještinama? Kada bi se provelo neko istraživanje o npr. broju riječi s kojima raspolaže jedan 14-godišnjak došlo bi se do poraznih rezultata. Današnja djeca ne znaju (ne svojom krivicom) raspravljati,razgovarati ( a tu se otvara jedan sasvim novi problem: zašto je toliko fizičkog obračuna među djecom?) Više..