Laburisti: Europska unija mora mijenjati svoj smjer u korist građana

119771OSIJEK – Hrvatski laburisti – Stranka rada u subotu je u Osijeku održala press konferenciju na kojoj su predstavili svoju kandidacijsku listu i program za predstojeće izbore za Europski parlament. Tako je aktualni europarlamentarac i prvi na listi Laburista, Nikola Vuljanić istaknuo kako svoj glavni zadatak u EU parlamentu vidi u promjeni smjera Europske unije od unije banka i krupnog kapitala prema uniji naroda i građana.
– Ima sve više bijede, a bogati su sve više bogati. Očito sistem ne funkcionira. Sada se sve vlade, i socijalističke i pučke, unutar toga sistema trude sve jače raditi na štednji a rezultati su sve gori. Jedini logični zaključak je kako treba promjeniti sustav. Pri tome prioritet ne može biti profit nego da ljudi mogu normalno živjeti od svoga rada, naglasio je Vuljanić.
Monika Bogeljić, druga na listi, najmlađa je među kandidatima Laburista, logično njezin je primarni interes socijalna politika i politika prema mladima.
– Cilj mi je animirati mlade da izađu na izbore i da se angažiraju na političkoj sceni pošto je jako mala izlaznost mladih na izbore, a posebice na eu izbore. A mladima treba objasniti da na njima “svijet ostaje” i da ako se oni ne pokrenu od promjena u društva nema ništa, upozorava Bogeljić. Laburisti u svojim redovima imaju i jednog euroskeptika – Antuna Kapraljevića. Ovaj Našičanin jedini je kandidat s područja Slavonije, na posljednjem je 11 mjestu. I to s namjerom.
– Ondje će me birači lakše pronaći! Slavonija jednako kao i Hrvatska na koljenima. Gladni smo iz razloga jer smo ušli u kapitalizama koji je upropastio radna mjesta, tvornice i sve ono što je u nekom “trulom socijalizmu” napravljeno. Tako smo u Europsku uniju ušli na koljenima. A ondje nema socijalne pravde, nema brige za radnika, nema zapošljavanja. Neravnomjerni je razvoj između bogatog sjevera i siromašnog juga i zato idem na ove izbore jer želim Europsku uniju mijenjati. Želim da građani čitave unije žive jednako. Ako to nastojanje ne uspijem realizirati u prvoj godini mandata, onda ću se u naredne četiri godine boriti da Hrvatske izađe iz Unije, odrešito će Kapraljević. Potom su kandidati Laburista s građanima Osijeka nastavili neformalno druženje u razgovoru o europskim izborima, ali i lokalnim temama i problemima grada Osijeka. D.Kuštro

LESAR: GRAĐANE TREBA IZVESTI IZ DUŽNIČKOG ROPSTVA

Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada Dragutin Lesar, također je boravio u Osijeku, te zasebno održao konferenciju za novinstvo. Na inicijativu predsjednika države Ive Josipovića o postizanju političkog konsenzusa oko tri bitne reforme – lokalne samouprave, mirovinskog, te zdravstvenog sustava, Lesar dodaje i četvrti – a to je izvlačenje građana iz dužničkog ropstva. “Oko 314.000 građana ima blokirane račune u vrijednosti od 25,6 milijardi kuna. Iznos blokiranih računa svih poduzeća u Hrvatskoj 25,7 milijardi kuna. Dakle, dug građana je dostigao tu brojku, upozorio je Lesar. Smatra kako se ne radi o dugovima “iz obijesti nego iz socijalnih razloga”, a građani su ponajviše dužni bankama i teleoperaterima koji na tržištu ostvaruju enormne profite.

Preneseno s:
http://www.glas-slavonije.hr/234865/3/Laburisti-Europska-unija-mora-mijenjati-svoj-smjer-u-korist-gradjana

Više slika:

EU-Osijek1

EU-Osijek2

EU-Osijek10

EU-Osijek3

EU-Osijek4

EU-Osijek5

EU-Osijek6

EU-Osijek8

EU-Osijek14

EU-Osijek16

EU-Osijek19

EU-Osijek22