Sve je veći broj baranjskih tvrtki koje su otišle u stečaj

BELI MANASTIR – Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, belomanastirski ogranak Hrvatskih laburista odao je počast “pokojnim gospodarskim subjektima” na području Baranje. Kao mjesto za polaganje vijenca i paljenje svijeća, izabrali su prostor ispred građevinske tvrtke Progres, posljednje od čitavog niza nad kojima je otvoren stečaj ili su likvidirane.

– Odlaskom Progresa u stečaj, zatvoren je krug propadanja prijeratnih gospodarskih subjekata s područja grada Belog Manastira – istakno je predsjednik ogranka Čaba Čuso, nastaviviši kako su u vihoru rata i “lopovske privatizacije” nestali i Sutjeska (BTI), Slovo, IMV (TADO), PZ Beli Manastir, Tvornica šećera, Neimar, Adica, te Dunav.

Naglasio je kako su navedene tvrtke prije rata zapošljavale na tisuće ljudi. Progres je u najboljim danima zapošljavao 1.150 radnika, dok je Dunav u Baranji imao 76 prodajnih mjesta i 450 zaposlenih. Ni tvrtke koje rade, naglasili su laburisti, ne zrače optimizmom.

– Smanjen je broj zaposlenih u Belju, ali i u tekstilnim pogonima koji rade za Beneton, te tvornici naplataka Starco. Konstantno raste broj nezaposlenih Belomanastiraca, kojih je bez posla gotovo 1.700, dok je grad između zadnja dva popisa izgubio 928 stanovnika. Ovih dana je put Kanade krenula grupa od 40-ak mladih obitelji, a slijedit će ih još jedna – podvukao je Čuso, zapitavši se što gradska vlast poduzima u cilju zaustavljanja negativnih trendova.

Bilo je riječi i o gradskom proračunu u kojem je, između ostaloga, stavka od 1,3 milijuna predviđena za komunalno opremanje jedne od triju poslovnih zona, na kojima su brojne dodijeljene a nesagrađene čestice. Istovremeno, naglasili su, neke druge proračunske stavke prouzročuju pravu nevjericu, a odnose se na financiranje triju umirovljeničkih udruga, tri romske, četiri udruge žena, pet KUD-ova i slično.

– Rebalansima se smanjuje većina stavki, osim jedne, rashodi za zaposlene – podvukli su. Zaboravili su se osvrnuti na belomanastirski projekt stoljeća – Tvornicu škroba, koji se srušio kao kula od karata, a radnici su ostali “kratki” za veći dio duga.
Ivica GETTO

http://www.glas-slavonije.hr/181345/4/Sve-je-veci-broj-baranjskih-tvrtki-koje-su-otisle-u-stecaj