Ujedinila nas je netrpeljivost i diskriminacija mnogih građana Osijeka

LIBERos je prva službena udruga koja u Osijeku zagovara jednakost i toleranciju svih građana s posebnim naglaskom na problematiku LGBTQI zajednice.

liberos
LIBERos je udruga osnovana u studenom ove godine

Osijek i čitava Slavonija do ovoga mjeseca nije imala formalnu organizaciju koja bi se bavila problematikom prava LGBTIQ zajednice, a onda su se uslijed aktualnih zbivanja i skorog održavanja referenduma o braku Osječanke i Osječani ujedinili i osnovali udrugu LIBERos.

Na pitanje zašto je Osijeku trebalo tako dugo da se organizira i pokrene pitanja prava na LGBT zajednice koja nesumnjivo postoji i u Slavoniji, Tajana Lučić, tajnica udruge kaže kako na neka pitanja nikada neće zasigurno znati odgovore te da su razni čimbenici mogli utjecati na prijašnje pokušaje pokretanja ovakve udruge, od neuspjeha u organizaciji do straha od predrasuda.

Mlada udruga

– Ono što možemo odgovoriti jest da je došlo vrijeme za osnivanje ovakve udruge u Osijeku, ironično upravo radi pokretanja nadolazećeg referenduma. Netrpeljivost i diskriminacija mnogih građana ujedinili su nas i motivirali da službeno prvi puta u Osijeku otvorimo zajednicu koja zagovara jednakost i toleranciju svih građana s posebnim naglaskom na problematiku LGBTQI zajednice – kaže Lučić otkrivši kako udruga trenutno broji 15 članova i nekoliko desetaka simpatizera.

– Kako je udruga jako mlada nismo imali prilike ponuditi članstvo svim zainteresiranima, ali se nadamo se da ćemo vrlo brzo imati priliku proširiti članstvo na svakoga tko nam se na taj način želi pridružiti.

Građani glasuju protiv

Osim što provode akciju širenja informacija o pravima LGBTIQ manjine, a u povodu nadolazećeg referenduma, njihovi daljnji planovi su, bez obzira na rezultat referenduma, raditi na informiranju zajednice o svim aspektima trenutne problematike vezane uz LGBTQI zajednice u Hrvatskoj.

– Pokušat ćemo razviti radionice i akcije kojim ćemo sustavno izlagati javnost činjenicama i poticati dijalog između građana. Iako nismo primili nikakvu službenu podršku lokalne samouprave, ne znači kako ju možda nećemo dobiti u budućnosti. No, moram istaknuti kako je uključivši se u kampanju “Građani glasaju protiv”, LIBERos stekao podršku svih udruga uključenih u kampanju, ali izravna podrška i želja za suradnjom je došla od strane Zagreb Pride-a, CroL Hr-a te Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije – zaključila je Lučić.

sd
Silvija Dološić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova OBŽ-a

Tolerantni Osijek

Silvija Dološić, mlada pravnica i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko – baranjske županije kaže da kada je na facebook grupi ”Za tolerantni Osijek” gdje često komunicira s mladima o temi ravnopravnosti spolova vidjela da je Osijek dobio prvu udrugu koja će se baviti ljudskim pravima s naglaskom na LGBT prava, shvatila je kako je Osijek konačno postao tolerantan Osijek, a facebook grupa dobila vjerodostojnost.
– Vjerujem da će se rad udruge LIBERos proširiti na cijelu Slavoniju i Baranju i da će upravo njihov rad biti primjer ostalim organizacijama civilnog društva da se aktiviraju u promociji i zaštiti LGBT populacije – kaže Dološić koja na pitanje planira li povjerenstvo kakvu suradnju su udrugom kaže kako su zadaće Povjerenstva za ravnopravnost spolova definirane Nacionalnom politikom za ravnopravnost spolova i Zakonom o ravnopravnost spolova.

Vrijeme za promjene

– Jedna od tih zadaća su provođenje aktivnosti za promicanje mjera iz Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, uključujući održavanje javnih tribina, kampanja, okruglih stolova i drugih aktivnosti pa bi u tom smjeru išla i aktivnost Povjerenstva vezana za lgbt problematiku. Bitno je konstantno govoriti da je ravnopravno društvo zdravo društvo i da diskriminacija nije i ne smije biti normalno stanje života. U Slavoniji i Baranji to do sada nismo slušali, pa smatram da je došlo vrijeme za promjene. Osim toga, kažu da u Slavoniji i Baranji dominiraju žene, samo u gradu Osijeku da ih je osam tisuća više od muškaraca, no stvarni pokazatelji neravnopravnog položaja žena i dalje su sadržani u njihovom nepovoljnijem položaju na tržištu rada, podzastupljenosti u procesu donošenja političkih i javnih odluka, učestalosti različitih oblika nasilja nad ženama uključujući obiteljsko nasilje uz perzistentnost rodnih stereotipa. Mislim da u tim pokazateljima Osječko-baranjska županija dominira bar kada je riječ o ženama – kaže Dološić koja se i sama u svom radu susrela sa slučajevima diskriminacije lgbt zajednice.

Poštovati različitosti

– S diskriminacijom sam se susretala i prije i posebno sada kako se bliži referendum. Za mene kao pravnicu i buduću specijalisticu za ljudska prava nema dvojbe da je to referendumsko pitanje protivno ustavu Republike Hrvatske i da ćemo 1. prosinca svjedočiti fašizmu 21. stoljeća, a stoljetni kulturno civilizacijski ratovi trebali su nas do sada naučiti da antifašizam trebamo uzimati doživotno. No, volju građana treba poštivati i izaći na referendum. Ja ću također izaći na referendum i zbog svog katoličkog odgoja, koji me je naučio da ne mrzim i da poštujem sve različito, glasat ću protiv – kategorično je zaključila Dološić.

Maja Celing Celić

Preneseno sa: http://www.civilnodrustvo.hr/